4 Şubat 2011 Cuma

Sağduyu ve Hakkaniyet


Dünkü gazetelerin ekonomi sayfasında 5 satırlık haberlerle ilan edilmişti, gs ve bjk'nin vergi cezalarında yapılan indirimler ilan edilmişti.
“ İki dev, Maliye ile uzlaştı. 163 milyon TL affa uğradı.Galatasaray ve Beşiktaş’ın toplam 169.5 milyon TL’yi bulan vergi cezalarında sürpriz gelişme.Maliye ile uzlaşma masasına oturan iki kulüp, uzlaşma sağladı ve ödeyecekleri vergi ve cezaların toplamı 162 milyon 670 bin TL tutarında indirildi.Her iki şirket tarafından bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalarda uzlaşma sonucu ödenecek yeni rakamlar ilan edildi.Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği’nden 2005-2009 hesap dönemleri için 29.3 milyon TL vergi aslı ve 43.95 milyon TL vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 73 milyon 250 bin TL talep ediliyordu. Fakat uzlaşma başvurusunda bulunan Galatasary, gerçekleşen uzlaşma sonucunda ödenecek vergi tutarını 2.93 Milyon TL’ye düşürmeyi başardı. Şirketin vergi ziyaı cezası ise kaldırıldı.Beşiktaş Futbol Yatırımları’nın ise yine aynı döneme ilişkin 38.5 milyon TL vergi aslı ve 57,75 milyon TL vergi ziyaı cezası yine uzlaşma ile toplam 3 milyon 907 bin 773 TL’ye indirilirken vergi ziyaı cezası da iptal edildi. Böylece iki dev kulübün uzlaşma ile kurtulduğu vergi ve vergi cezası miktarı 162 milyon 670 bin TL’yi buldu. “
Bir benzerini Doğan Yayın Holding'in koca koca cezalarının kuşa çevrilmesinde gördük.


Yani bjk'nin 100 milyon TL'yi bulan ödeme yükümlüğü 4 milyon TL'ye indirilerek uzlaşma sağlanmıştır.
gs'ın da 73 milyon TL'yi bulan ödeme yükümlülüğü 3 milyon TL'ye indirilmiştir ve onlarınki de kupkuşa çevrilmiştir diyelim.
Vergi indirim meselesinin teorisini ders olarak görmüş birisi olarak devletin bu gibi durumlarda neyi amaçladığını nasıl kazanç sağladığını çok iyi biliyorum. Ama tabii ki bütün bunlar vergi yükümlüsünün yüzsüz ve utanmaz olmaması şartıyla gerçekleşecek olan durumlardır. Yani bu yapılan vergi uzlaşmalarında amaçlanan kısa vadeli afla, sağlanabilecek uzun vadeli vergi ödeme disiplini ve ahlakı bu saydığımız kurumlar için geçerli bir durum olmadığından açıkça kamu yararı suistimal edilecektir.
Daha da açık sözlü olmamız gerekirse, gs ve bjk bunları alışkanlık haline getirmiş utanmazlardır. Gider 100 milyonluk transfer yaparlar ama borcunu ödemezler. Sen bunu görmeyip de halen enayi gibi bu uzlaşmayı ideal bir şirket varmış gibi yapmaya kalkarsan semer vuran çok olur.
Yine de hakkını yiyemeyeceğimiz sağduyulu insanların var olduğunu görmüş olmak sevindirici.Açıkça milletin hakkını yiyen klüplerindense hakkaniyeti gözetip şerefli bir yazı yazmış olan ekşibeşiktaş'tan shelbyl'nin yazısı buna örnek.
Son olarak Fenerbahçe'nin vergi borcunun da indiriminin de olmamış olması gerçekten yüreğimizi ferahlatan ve oh dedirten bir durum.Ben camiamın yetkili olmayan bir ferdi olan taraftarı olarak klübümün böylesine kamunun hakkına tecavüz etmeden, milletin hakkına girmeden, şerefli bir vergi mükellef olmasını sağlayan Sayın Başkan Aziz YILDIRIM'a ve yönetim kuruluna alnımıza leke sürmedikleri, bu konuda başımızı dik tuttukları için teşekkür ederim. Allah milletin hakkını yemeyi nasip etmesin camiamıza.Gerekirse küme düşsün,ama böylesi bir lekeyi sürdürtmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder